Update
Tekst Nieuwsbrief NOVA Tuchtrecht Updates, nr. 19.
Hierbij ontvangt u de negentiende editie van de nieuwsbrief NOvA Tuchtrecht Updates.
In deze nieuwsbrief zijn zeven uitspraken geselecteerd; vier uitspraken van het hof van discipline, twee van de raad van discipline Arnhem-Leeuwarden en een uitspraak van de raad ’s-Hertogenbosch.
Onder het kopje ‘Selectie uitspraken door de NOvA’ wordt toegelicht waarom de uitspraken zijn geselecteerd. Door te klikken op het ECLI-nummer wordt u doorgeleid naar de database NOvA Tuchtrecht Updates.
Onder het kopje ‘Samenvattingen’ vindt u de samenvattingen die door de tuchtcolleges ten behoeve van de publicatie zijn gemaakt. Deze samenvattingen zijn ook te vinden in de database NOvA Tuchtrecht Updates.
ECLI:NL:TADRSHE:2019:164: derdengeld niet tijdig doorgestort
Een termijn van twee en een halve week voor het terugbetalen van ten onrechte ontvangen derdengelden valt volgens de raad niet onder onverwijld en is dus tuchtrechtelijk verwijtbaar. Een waarschuwing volgde.
ECLI:NL:TAHVD:2019:178 en ECLI:NL:TAHVD:2019:179: informeren cliënt bij beëindiging bijstand
Cliënt wordt geconfronteerd met een andere advocaat, omdat deze de zaak heeft overgenomen wegens vertrek van een kantoorgenoot. De cliënt was door de van kantoor vertrekkende advocaat niet geïnformeerd. De raad achtte de klacht tegen de laatstbedoelde advocaat ongegrond, hetgeen de algemeen deken reden gaf een dekenappel in te stellen. Ook klager appelleerde. Het hof oordeelde dat de zorgplicht niet behoorlijk was nagekomen en vernietigde de beslissing van de raad met oplegging van een waarschuwing. De eerdere gegrondverklaring van de klacht tegen de andere advocaat werd alsnog vernietigd.
ECLI:NL:TADRARL:2019:177: strategie in strafzaak schriftelijk vastleggen
Advocaat heeft onder meer de gemaakte afspraken aangaande de wijze van verdediging niet schriftelijk vastgelegd. Het leidde tot een waarschuwing.
ECLI:NL:TAHVD:2019:181: onderzoek naar feiten als advocaat wederpartij
In een ambtenarenzaak pleegt de advocaat in opdracht van een gemeente een feitenonderzoek. Het daarvoor geldende protocol wordt daarbij niet (geheel) gevolgd. Klaagster wordt daarmee onder meer onevenredig in haar belangen geschaad. Het hof bekrachtigt de waarschuwing.
ECLI:NL:TAHVD:2019:170: optreden advocaat wederpartij
Gerelateerd aan een echtscheidingsprocedure start advocaat wederpartij namens de man een kort geding met als inzet contactverbod tussen de vrouw (klaagster) en de ouders van de man. De raad oordeelde onder meer dat de advocaat rechtstreeks bij de ouders de behoefte van het contactverbod had dienen te verifiëren. Hof handhaafde de waarschuwing.
ECLI:NL:TADRARL:2019:165: overname zaak
Een via een derde gedaan overnameverzoek dient geverifieerd te worden bij de cliënt namens wie het verzoek gold. Omdat dit niet gedaan was, volgde een waarschuwing.
Samenvattingen (bron: tuchtcolleges)
1. Wat een behoorlijk advocaat betaamt
2. Eigen advocaat
-
Hof van Discipline
Klacht over informeren cliënt bij beëindiging bijstand. Hoger beroep ingesteld door klager en algemeen deken. Het hof oordeelt dat de zorgplicht van een advocaat meebrengt dat wanneer de advocaat een zaak niet langer kan behandelen, hij de cliënt daarover in beginsel zelf (tijdig) informeert. Bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst van de advocaat ligt het op de weg van de advocaat om te bewerkstelligen dat de cliënt door de advocaat en het kantoor tijdig wordt bericht. Als dit niet wordt gerealiseerd dient de advocaat te waarborgen dat het (voormalige) kantoor voor die tijdige berichtgeving zorgt. Bij enige blokkade ligt het op de weg van de advocaat de deken te raadplegen. Verweerster is deze zorgplicht niet behoorlijk nagekomen. Verweerster heeft onvoldoende oog gehad voor de spoedeisendheid van de zaak van klager. Vernietiging beslissing raad. Klacht gegrond. Waarschuwing. Proceskostenveroordeling.
2019-11-04
(Zaaknummer: 190012, ECLI:NL:TAHVD:2019:178, TR-2019-18220) -
Hof van Discipline
Klacht over niet tijdig informeren van overname van zaak van (voormalig) kantoorgenote. Het hof oordeelt dat verweerster niet tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld. Verweerster mocht de afweging maken om, gelet op de slechte bereikbaarheid van klager en de feestdagen, klager na deze feestdagen over haar overname van de zaak te informeren. Vernietiging beslissing raad. Klacht ongegrond.
2019-11-04
(Zaaknummer: 190031, ECLI:NL:TAHVD:2019:179, TR-2019-18221) -
Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden
Klager verwijt zijn advocaat te proberen hem bij de afgifte van zijn strafdossier “onder valse voorwendselen een verklaring te laten tekenen teneinde aan haar aansprakelijkheid te ontsnappen” en dat zijn belangen in een strafzaak niet zijn behartigd op een wijze zoals hij deze behartigd wenste te zien. Allerminst ongebruikelijk en zelfs verstandig is dat een advocaat bij afgifte van stukken voor ontvangst laat tekenen. Advocaat erkent dat de verklaring mogelijk dubbelzinnig is maar heeft niet meer heeft beoogd dan aansprakelijkheid voor het zoekraken van het originele strafdossier uit sluiten. De raad oordeelt dat een dergelijke uitleg aan deze verklaring is te geven. Klacht ongegrond. De raad voegt daaraan nog wel toe dat ervan wordt uitgegaan dat advocaat de verklaring aanpast. Andere klacht gegrond. Op grond van artikel 16 van de gedragsregels dient een advocaat zijn cliënt op de hoogte te brengen van belangrijke informatie, feiten en afspraken en ter voorkoming van misverstand, onzekerheid of geschil die belangrijke informatie en afspraken schriftelijk aan zijn cliënt te bevestigen. Advocaat heeft dat voor wat betreft de wijze van verdediging niet gedaan en dat komt voor haar risico. Waarschuwing.
2019-10-21
(Zaaknummer: 19-023, ECLI:NL:TADRARL:2019:177, TR-2019-18270)
3. Advocaat wederpartij
-
Hof van Discipline
Klacht over door verweerster uitgevoerd feitenonderzoek naar klaagster. Verweerster heeft dit onderzoek namens haar cliënt, een gemeente, uitgevoerd in verband met een ambtenaarrechtelijke procedure. Naar het oordeel van het hof moet klaagster als wederpartij worden beschouwd. Verweerster heeft het feitenonderzoek niet uitgevoerd conform het door haar kantoor gehanteerde protocol. Klaagster is niet vooraf over het onderzoek geïnformeerd en is niet in de gelegenheid gesteld zelf namen aan te dragen van personen die zij wenste te laten horen. Klaagster is evenmin in de gelegenheid gesteld om te reageren op de afgelegde verklaringen. Verweerster heeft daarmee de belangen van verweerster op een onevenredige wijze geschaad. Bekrachtiging beslissing raad en proceskostenveroordeling.
2019-11-04
(Zaaknummer: 190125, ECLI:NL:TAHVD:2019:181, TR-2019-18223) -
Hof van Discipline
Klacht tegen advocaat wederpartij. Verweerster is lid van Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Zij behartigt de belangen van de (inmiddels voormalige) echtgenoot van klaagster (de man) in een moeizaam verlopende echtscheiding. De man heeft verweerster gevraagd ervoor te zorgen dat klaagster geen contact meer opneemt met zijn ouders, omdat de ouders deze contacten volgens hem als zeer belastend ervaren. De ouders (toen 92 en 91 jaar oud) hebben de man gemachtigd om namens hen een straat- en contactverbod te vorderen tegen klaagster. Verweerster heeft klaagster namens de man, in zijn hoedanigheid van gemachtigde van de ouders, in kort geding gedagvaard wegens stalking. Verweerster heeft daarover zelf geen contact gehad met de ouders. De voorzieningenrechter heeft de vorderingen afgewezen. Klaagster verwijt verweerster dat zij dit kort geding aanhangig heeft gemaakt. Volgens de Gedragscode voor vFAS-leden behoort het voorkomen van escalaties prioriteit te hebben en mag van hen worden verwacht dat zij kritisch blijven ten aanzien van door emoties gevoede wensen van hun cliënten. Hoewel een advocaat in het algemeen mag afgaan op de juistheid van de informatie van de eigen cliënt, is het hof van oordeel dat het in de gegeven omstandigheden op de weg van verweerster had gelegen om de juistheid daarvan te verifiëren door bij de ouders van de man na te gaan of (ook) zij dit kort geding daadwerkelijk aanhangig wilden maken omdat te voorzien was dat dit de verhouding tussen de man en klaagster niet ten goede zou komen. Daarbij neemt het hof mede in aanmerking dat de ouders eerder een algemene volmacht hadden verleend aan de man en zijn broer en dat de broer niet wilde meewerken aan het kort geding, terwijl de verstrekte informatie niet ondubbelzinnig was.
2019-10-28
(Zaaknummer: 190117, ECLI:NL:TAHVD:2019:170, TR-2019-18224)