Naar boven ↑

Rechtspraak

In afwachting EHRM; alsnog gegevens overleggen

Verzoeker heeft het hof aanvankelijk verzocht de zaak te heropenen en aan te houden totdat het EHRM op zijn (…) verzoek had beslist. Bij gelegenheid van de mondelinge behandelding heeft verzoeker te kennen gegeven dat het EHRM zijn verzoek inmiddels niet-ontvankelijk had verklaard. (…)

Verweerder heeft in de kern aan zijn herzieningsverzoek ten grondslag gelegd dat het hof zijn beslissing niet heeft gemotiveerd en het hof niet is ingegaan op zijn aanbod de door de deken gevraagde gegevens alsnog te verstrekken. Verzoeker constateert daarbij dat hij – achteraf gezien – in de eerdere procedure bij het hof een te juridisch standpunt had ingenomen.

Het hof stelt voorop dat tegen een beslissing van het HvD in de Adv.w. geen gewoon rechtsmiddel is opengesteld. De Adv.w. voorziet evenmin in de mogelijkheid tot herziening van een uitspraak van de tuchtrechter. Bij uitzondering kan hierover anders worden geoordeeld, doch uitsluitend indien en voor zover mocht blijken dat bij de behandeling van het hoger beroep geen sprake is geweest van een eerlijk proces doordat een fundamenteel rechtsbeginsel is geschonden (…) Daarvan is in dit geval geen sprake.

Naar vaste rechtspraak van de HR (bijv. HR 23 juni 1995, NJ 1995/661), die het hof overeenkomstig toepast, leveren motiveringsklachten geen schending op van een fundamenteel rechtsbeginsel (HvD 19 oktober 2012, 6515). Ook de omstandigheid dat het hof niet is ingegaan op het door verzoeker gestelde aanbod de door de deken gevraagde gegevens alsnog te verstrekken is niet te kwalificeren als schending van een fundamenteel rechtsbeginsel bij de behandeling van de klachtzaak door het hof.