Naar boven ↑

Rechtspraak

Geen recht op behandeling in twee instanties

Klager heeft in zijn e-mailbericht waarbij hoger beroep is ingesteld, aangevoerd:

-        dat de voorzitter van de raad uitspraak heeft gedaan zonder voorafgaand onderzoek door de deken;

-        dat het beginsel van hoor en wederhoor is geschonden doordat verweerder niet om diens standpunt is gevraagd;

-        dat er niet een onderzoek in twee instanties heeft plaatsgevonden.

 

Nu klager zich (…) op schending van (…) fundamentele rechtsbeginselen heeft beroepen, kan hij worden ontvangen in zijn hoger beroep. Het hof zal beoordelen of van een dergelijke schending sprake is. (…) dat de deken de klacht niet heeft onderzocht, brengt niet mede dat een zoda­nig fundamentele rechtsregel is geschonden dat niet kan worden gesproken van een eerlijke en onpartijdige behandeling. Art. 46e lid 2 Adv.w. opent de mogelijkheid dat de deken de klacht onmiddellijk doorzendt naar de raad. Het oordeel van een vz. van een raad dat een klacht kennelijk ongegrond is kan doorgaans zonder nader onderzoek van de deken worden gegeven.

Het door klager gestelde feit dat verweerder niet is gehoord kan niet medebrengen dat jegens klager het recht op hoor en wederhoor is geschonden. Klager heeft immers de gelegenheid gehad zijn standpunten kenbaar te maken. Het beroep op een dergelijke schending door klager moet derhalve worden verworpen.

Volgens (…) van (ook) het EHRM waarborgt artikel 6 van het EVRM niet een algemeen recht op behandeling van een zaak in tweede feitelijke instantie. Ook het beroep van klager op dit artikel 6 is derhalve ongegrond.