Naar boven ↑

Rechtspraak

Gevangenisstraf en disfunctioneren

(…) dat verweerder in een situatie is gekomen waarbij hij op last van de rechtbank een gevangenisstraf van 12 maanden heeft ondergaan. Daarmee heeft hij het vertrouwen in de advocatuur en in zijn eigen beroepsuitoefening ernstig geschaad.

Verweerder voert tegen de opgelegde maatregel aan dat er inmiddels media-aandacht is geweest, dat er ook strafzaken zijn die goed voor de verdachte zijn afgelopen en dat sprake is van partijdigheid en willekeur gelet op de beslissingen in andere zaken. Deze verweren falen reeds omdat zij niet relevant zijn voor het onderhavige oordeel.

Al hetgeen is overwogen in samenhang beschouwd geeft het beeld van een ernstig disfunctionerend advocaat. Het hof volhardt bij wat werd overwogen in de hiervoor geciteerde passage uit de beslissing van 12 juli 2010 en komt, samen met wat voorts werd overwogen, tot de conclusie dat verweerder kennelijk niet in staat is praktijk te voeren zoals een goed advocaat betaamt. Het hof heeft geen aanwijzingen dat een verbetering kan worden verwacht. Gegrond bevinden van de genoemde bezwaren leidt, zelfs als in aanmerking wordt genomen dat er grieven slagen, ook thans nog tot de conclusie dat de maatregel van schrapping van het tableau passend, geboden en gerechtvaardigd is.